Alaska Sled INFO

 Doning, kälke, vagn, pack pulka, pack kälke och älgdragare, allt i ett.

Dras med ATV eller skoter.
Det vill säga , den brukas lika väl sommar som vinter!

Används för att lunna timmer, transportera fritidsutrustning, foder, mm. mm. All typ av gods kan fraktas – bara fantasin begränsar dess användningsområde!

Vi tillverkar räddningspulkor och andra specialstorlekar.

Vår nyaste modell – LAPPLAND (se fig nedan till höger) är en produktutveckling som har en historiskt utseende som liknar gammaldags pulka sk tobogga (se fig nedan till vänster). Den har alltså ett högt böjt brätte längst fram. Syftet med brättet är att det inte ska kunna dreva in så mycket snö när man kör med skoter, eller myrjord och annat böss när man drar den efter fyrhjuling. Fungerar faktiskt riktigt bra.

Bild på modell Lappland nedan.
Lapplandspulkan med högt brätte där fram. Bra att ha när snön drevar och yr.

Lapplandspulkan med högt brätte där fram. Bra att ha när snön drevar och yr.

Modeller

Vi har fem olika modeller på lager

 • ALLROUND Lång – rekommenderas för skoterbärgning  mm.
 • Alaska SLED ÄLG –  framtagen för ÄLG frakt. Finns en MEGA för dom stora älgarna
 • LAPPLAND är i grund och botten samma som ovan fast med ett högre brätte längst fram för att minska inkast av smuts och snö. Vår nyaste modell!
 • NY FISKEPULKA  (bild längs ner på sidan)
 • NY Skidpulka

Material

Alaska Sled är tillverkad i Ultra High Molecular Weight plast, kallas även för slitplast. Detta material är UV tåligt och slagtålig ner till -50 grader.
Främre delen, dragplasten, består av 2 mm tjockare plast. Modellerna Allround och Mega tillverkas av 6 och 8mm plast. Fiske av 6 och 8 mm

Plasten är böjlig och Alaska Sled är därför följsam runt stenar och stommar, över bäckar och håligheter. Är robust och så gott som okrossbart.

Egenskaper & Användbarhet

Alaska Sleds tyngd fördelas över hela dess kontaktyta och gör passage över djup snö, sankmark och vatten möjligt. Lastkapaciteten är betydligt högre än på en traditionell kälke. Den följer lättsamt även tungt lastad. Vid behov kan flera Alaska Sled kopplas efter varandra.

Dragplasten är dimensionerad så att den böjer sig när lasten trycker på och ger en fjädrande effekt. Därmed är Alaska Sled följsam och upplevelsen av ryck är lågt.

Egen tillverkning & produktutveckling

Alaska Sled är vår egen produkt som vi tillverkar och produktutvecklar själva. För fyra år sedan tog vi fram första prototypen och nu har vi en färdig produkt till försäljning.

Just nu sker produktutveckling med att minska på snödrevet in i pulkan.

Resultat från tester har visat att Alaska Sled är väl lämpad för för transport av skadad person. Testerna har utförts i samband med projektet CoSafe, som leds av Akut & KatastrofMedicinsktCentrum (AKMC) Umeå. Försökspersonerna värderade sin upplevelse av transporten, vibrationer och G-krafter mättes av särskilda mätinsturment. I jämförelse med övriga metoder var resultaten positiva till Alaska Sleds fördel. Ladda ner testrapport (pdf).

Södra Lapplands fjällräddare testar Alaska Sled regelbundet vid olika utryckningsövningar. Även Räddningstjänsten i Umeå har testat den. Enl dem är Alaska Sled ett alternativ till helikoptern i väglösa områden, vid frakt av såväl skadade personer som räddningsutrustning.

Vid användning av Alaska Sled bakom häst har dragplasten kortats ner för att kunna bromsa upp Sleden i ffa nerförsbacke. Den är smidigare än en hästvagn eller kälke, fastnar inte så som hjul och medar. Bilder och kommentarer från testerna i Piteå finns att se här. Klicka på fotona för att ta del av info och kommentarerna.

Den går att beställa med andra mått och/eller efter egna önskemål.

Här är ett exempel på en specialbeställning.

L= 7200 mm

 

 

 

Användningsområden

Alaska Sled används just nu i Norge och Sverige av bla

 • Skoteråkare
 • Upplevelseföretag
 • Älgjaktslag
 • Skogsägare
 • Byggnadsarbetare
 • Fritidsfiskare
 • Vedhuggare
 • Rovdjursjägare
 • Renskötare
 • Hästägare
 • Skoterbärgare
 • Transport bakom häst

Skötsel

Sopas eller spolas av efter behov, högtryckstvätt fungerar utmärkt.

När Alaska Sled inte används en längre tid bör den förvaras ihopbunden ”i form”. Detta gör man enklast genom att dra ett rep genom fästögglorna som sedan spänns åt. Detta gäller framförallt sommartid. Förvaring bör ske i skugga (om den förvaras en lång tid i direkt solsken kan den till viss del ”tappa” formen).

Miljö

Alaska Sleds låga friktionen gör att din ATV/skoter drar mindre bränsle i jämförelse med kälke eller timmerdoning. Spåren efter Alaska Sled är obefintliga. Exempelvis när man kör över en myr med ATV och Alaska Sled är det endast spår efter fyrhjulingen som är synliga.

När det är dags att kassera Alaska Sled är plast och järn återvinningsbart.

Tålighet & Garanti

Plasten som Alaska Sled tillverkas utav är Ultra High Molecular Weight plast, benämns även för slitplast. Slagtåligt ner till -50*C och därmed nästintill okrossbart. Mycket slitstarkt och det krävs många år innan en Alaska Sled är utnött. Då vi änn inte har nött ut någon Alaska Sled är det svårt att uppskatta dess brukstid men används den huvudsakligen ex vid älgjakt bör den hålla i 20-30 år. Förmodligen mycket längre.

I december 2009 fraktade en slädhundsföretagare 350kg hundfoder i -38*C. Under snötäcket låg en sten som han prickade med Alaska Sled. Där stenen slog i blev det en liten spricka. Detta är enda gången, oss veterligen, en Alaska Sled gått sönder.

Vi lämnar 1 års garanti på Alaska Sled.

Publikationer

ATV & Terräng Magazinet 5-2010, Ladda ner (PDF).
Off-road casualty transportation on snow-free terrain, CoSafe.Eu, Ladda ner (PDF)
www.snowrider.se 2-10/11, Ladda ner (PDF).

FISKE PULKA 35×232

Har du bilder med Alaska Sled? Kanske förslag på produktutveckling, eller annat intressant som du vill dela med dig av? Skicka gärna ett mail med vad det nu kan vara så hör vi av oss.

Scroll to top